Стан виробничого травматизму та професійної захворюваності  серед страхувальників Рівненської області у ІІІ кварталі 2020 року

Дата: 03.12.2020 12:32
Кількість переглядів: 330

Гощанське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області інформує

 

Стан виробничого травматизму та професійної захворюваності
 серед страхувальників Рівненської області у ІІІ кварталі 2020 року

 

Упродовж 9 місяців 2020 року серед страхувальників відділень управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області (далі – управління) зареєстровано 100 страхових випадків, зокрема:

- 49 нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом (в т.ч. 10 зі смертельним наслідком та 1 груповий нещасний випадок, в якому потерпіло 2 працівники);

- 50 гострих професійних захворювань;

- 1 хронічне професійне захворювання.

У порівнянні з аналогічним періодом 2019 року кількість страхових випадків суттєво збільшилася – з 55 до 100, тобто на 81,8%. Збільшення кількості страхових випадків зумовлено пандемією коронавірусної хвороби COVID-19, спричиненої вірусом SARS-CoV-2, що призвело до появи значної кількості гострих професійних захворювань на COVID-19 серед працівників медичних закладів.

Збільшилася кількість страхових випадків зі смертельним наслідком (з 5 до 10). Усі вони сталися внаслідок нещасних випадків на виробництві.

Найбільше нещасних випадків у Рівненській області зареєстровано у таких видах економічної діяльності:

- оброблення деревини та виготовлення виробів з деревини – 8;

- наземний і трубопровідний транспорт – 5;

- сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг – 5;

- виробництво хімічних речовин і хімічної продукції – 4;

- постачання електроенергії – 2;

- лісове господарство та лісозаготівлі – 2;

- виробництво меблів – 2;

- освіта – 2.

Найпоширенішими видами подій, що призвели до настання нещасних випадків, стали:

- падіння потерпілого – 15;

- пригоди (події) під час руху транспортних засобів усіх видів – 10;

- дія предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються – 7;

- падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів, породи ґрунту тощо-6;

- ушкодження внаслідок контакту з тваринами, комахами та іншими представниками флори і фауни – 3;

- дія шкідливих і токсичних речовин – 2;

- ураження електричним струмом – 2.

Основні причини нещасних випадків розподілилися таким чином: організаційні – 61% (в тому числі через невиконання вимог інструкцій з охорони праці -53%), психофізіологічні – 21% (в тому числі через особисту необережність потерпілого – 50,0%), технічні – 16%, природні – 2%.

Найбільше нещасних випадків зі смертельним наслідком зареєстровано у таких видах економічної діяльності:

- сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг – 3;

- оброблення деревини та виготовлення виробів з деревини – 2;

- наземний і трубопровідний транспорт – 2;

- інші – 3.

Причинами нещасних випадків зі смертельним наслідком стали:

- психофізіологічні (травмування (смерть) внаслідок протиправних дій інших осіб, особиста необережність потерпілого);

- технічні (конструктивні недоліки, недосконалість, недостатня надійність засобів виробництва, недосконалість технологічного процесу, його невідповідність вимогам безпеки, незадовільний технічний стан засобів виробництва);

- організаційні  (невиконання вимог інструкцій з охорони праці, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспорту загального користування).

 

Гострі професійні захворювання

Упродовж 9 місяців 2020 року складено 50 актів за формою Н-1/П за результатами розслідування гострих професійних захворювань, натомість в аналогічному періоді 2019 року не було жодного аналогічного захворювання.

Усі зареєстровані гострі професійні захворювання зумовлені світовою пандемією коронавірусної хвороби COVID-19, що поширилася на Рівненщині у 2020 році.

Випадки інфікування медичних та інших працівників на COVID-19 зареєстровано серед страхувальників усіх відділень управління.

Усі випадки гострих професійних захворювань зареєстровано у такому виді економічної діяльності як охорона здоров’я, а основним видом події, що до них призвела, є контакт працівників медичних закладів з інфекційними хворими, інфікованими матеріалами чи переносниками захворювань.

Крім того, значна кількість випадків інфікування працівників медичних закладів визнана комісіями з розслідування не пов’язаними з виробництвом, зокрема, за 9 місяців 2020 року серед страхувальників відділень управління складено 122 акти форми Н-1/НП.

Хронічне професійне захворювання

Упродовж 9 місяців 2020 року зареєстровано 1 хронічне професійне захворювання. В аналогічному періоді 2019 року у Рівненській області також було зареєстровано одне хронічне профзахворювання.

 

 

 

 

Страховий експерт з охорони праці Гощанського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області.

 

тел. (03650)21146, email: gsch.rv@fssu.gov.ua

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь