Бабинська сільська рада
Рівненська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація щодо отримання ЩОМІСЯЧНОЇ допомоги ВПО на проживання 2000 та 3000 грн

Дата: 10.05.2022 09:00
Кількість переглядів: 202

 

Рівненський   місцевий центр

з надання   безоплатної

вторинної правової допомоги

Сектор «Рівненське бюро

правової допомоги №2»

 

Інформація щодо отримання

ЩОМІСЯЧНОЇ допомоги ВПО на проживання 2000 та 3000 грн.

Постановою Кабінету Міністрів України

від 20 березня 2022 р.№ 332

затверджено ПОРЯДОК надання допомоги

на проживання внутрішньо переміщеним особам

-------------------------------------------------------------------------------------------

За березень – квітень допомогу отримають люди, які перемістилися з тимчасово окупованої території у Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, а також з територій активних бойових дій, а саме Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та м. Київ(Розпорядження КМУ " 204 від 06 березня 2022 року) і отримали довідку про перебування на обліку внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Починаючи з травня така допомога надається ВПО:

  • які перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або

які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)

  • ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Дію.

Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

УВАГА! Оновлений перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)https://cutt.ly/tGn90L2

-------------------------------------------------------------------------------------------

Без додаткового звернення, допомогу отримають ВПО, які станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505. 

Тобто, ВПО, які станом на 01.03.2022 отримували допомогу відповідно до постанови №505, буде автоматично призначена допомога, яка надається відповідно до постанови № 333. Постанова № 505 втратила чинність.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Допомога не надаватиметься ВПО, які були обліковані як внутрішньо переміщені особи до 24 лютого 2022 р. у регіонах, що не включені до зазначеного вище переліку, за винятком осіб, які отримували щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Допомога надається щомісячно з місяця звернення на весь період введення воєнного стану плюс один місяць після його припинення чи скасування.

Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану.

Виплата допомоги ВПО не здійснюється за ті місяці, у яких вони відповідно до постанови КМУ від 1 жовтня 2014 р. № 505 отримували щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

 

Допомога ВПО, які звернулися за її наданням до 30 квітня 2022 року, надається починаючи з березня 2022 року. (Постанова КМУ від 09 квітня 2022 р. № 418)

-------------------------------------------------------------------------------------------

Розмір допомоги для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень на місяць, для інших осіб – 2000 гривень на місяць.

Важливо: наразі в застосунку Дія немає можливості перевіряти, чи має особа пенсію або інвалідність. Тому всі, хто відправив заяву в Дії, отримають виплату в розмірі 2000 грн.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Розмір допомоги не впливає на інші виплати,  тобто не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги. Крім того, розмір допомоги не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відповідно до підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Якщо інформації про людину ще немає у Єдиній інформаційній базі даних про ВПО, - потрібно стати на облік як внутрішньо-переміщена особа та отримати відповідну довідку.

Після отримання статусу ВПО необхідно подати заяву на отримання допомоги на проживання.

 

Заява про надання допомоги на проживання ВПО за визначеною формою може бути також подана:

до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради ЦНАП онлайн через портал Дія: https://bit.ly/3uPjoEr (у разі реалізації технічної можливості подати заяву на отримання допомоги внутрішньо переміщена особа зможе з використанням мобільного додатку Порталу Дія).

 

В ДІЇ послуга надається комплексно: статус + допомога на проживання.

Щоб зареєструватися як ВПО в Дії, потрібно мати цифровий документ: ID-картку або біометричний закордонний паспорт в Дії.

 

Неповнолітня дитина має право самостійно звернутися за призначенням допомоги.

 

Заяву про виплату допомоги малолітній дитині, яка прибула без супроводження законного представника, може подавати від її імені родич (баба, дід, прабаба, прадід, повнолітні брат або сестра, тітка, дядько) або вітчим, мачуха, у яких проживає (перебуває) дитина.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Чи можна отримувати одночасно допомогу на проживання ВПО та компенсацію витрат за тимчасове розміщення ВПО? Так, відповідно до Урядової постанови №333 компенсацію витрат за тимчасове розміщення ВПО, можна отримати особам тільки за тих переселенців, які не отримують допомогу на проживання, призначену відповідно до 505 постанови. В той же час, такого обмеження нема у разі отримання допомоги відповідно до постанови № 332.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Виплата допомоги здійснюється через Ощадбанк на банківський рахунок (за стандартом IBAN), який отримувач вказав у заяві на допомогу.

АТ Ощадбанк не пізніше ніж протягом наступного дня з дня отримання коштів (перерахованих Мінсоцполітики) перераховує їх на банківські рахунки (за стандартом IBAN) банку, в якому відкрито рахунок одержувача. 

Зарахування коштів на банківські рахунки (за стандартом IBAN) банків, в яких відкриті рахунки одержувачів, здійснюється за умови збігу інформації про банківський рахунок, відкритий на ім’я особи, прізвища , імені, по батькові (за наявності), реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності) та відсутністю в банку даних про смерть особи, набрання законної сили рішенням суду про визнання її безвісти відсутньою або оголошення померлою.

Якщо ви хочете отримувати кошти на рахунок іншого банку, у заяві на отримання виплат ВПО потрібно вказати номер рахунку за стандартом IBAN іншого банку. 

-------------------------------------------------------------------------------------------

Допомога не надається внутрішньо переміщеним особам, які були обліковані як внутрішньо переміщені особи до 24 лютого 2022 року у регіонах, що не включені до переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 204 "Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми «єПідтримка».

------------------------------------------------------------------------------------------------

У разі виникнення запитань, та необхідності більш детальних роз'яснень, зокрема щодо порядку та підстав надання БВПД, Ви можете звернутися до Рівненського бюро правової допомоги №2 за адресою: 33001, м. Рівне, вул. Соборна, 195 (тел. 0989055811; (0362)68-40-05) або до Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за телефоном 0973132044 або (0362)62-07-88 з понеділка по п'ятницю з 9:00 до 18:00 або скористатися електронною поштою місцевого центру: rivne1.rivne@legalaid.rv.ua  або письмово чи особисто за адресою: 33013, м. Рівне, вул. Кавказька, 7.

Завдяки сучасним сервісам системи безоплатної правової допомоги Ви можете отримати правову консультацію «не виходячи з дому», звернувшись до Єдиного контакт-центру системи БПД за безкоштовним телефоном 0-800-213-103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь