В Україні зросла небезпека ботулізму
В Україні зросла небезпека ботулізму.
У зв’язку з трагічними подіями на Каховській ГЕС та масовим мором риби у водоймах Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей, спеціалісти прогнозують різкий підйом захворюваності на ботулізм, пов’язаний із використанням недоброякісної риби.
Не зважаючи на численні попередження медиків не вживати рибу, яка загинула внаслідок падіння води, існує велика ймовірність, що риба, яка залишилася на обмілілих побережжях водойм, буде збиратися та використовуватися для подальшого в’ялення, заморожування, консервування, сушіння та ін.
Варто знати, що ботулізм – це смертельно небезпечне інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Збудник цієї інфекції – бактерія, яка відноситься до клостридій. Клостридії у великій кількості присутні в грунті, в річковому мулі, де можуть існувати довгі роки, а також у кишківнику багатьох тварин та риб, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт.
Без доступу повітря клостридії починають виробляти ботулоністичний токсин. Він в 375 тисяч разів сильніший за отруту гримучої змії. Ботулінічний токсин разом з їжею попадає до шлунку людини. В шлунок також попадають і самі клостридії, які продовжують розмножуватись і виробляти ботулотоксин.
Харчові продукти з риби, забруднені клостридіями і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.
Ризиковані продукти – в’ялена, копчена, сушена, консервована і навіть смажена риба.
Потенційно небезпечними є усі консервовані та щільно закупорені рибні продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
Токсин добре переносить заморожування, тому вироби з риби, особливо у вакуумній упаковці, теж становлять загрозу щодо ботулізму.
Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, бо мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Токсин може розвинутись в черевці засоленої риби, у філе риби, засоленої великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень.
Симптоми ботулізму з’являються через кілька годин або через кілька днів після вживання небезпечного продукту. Основні симптоми ботулінічного отруєння: порушення зору (неможливість прочитати текст, двоїння в очах), порушення ковтання, гугнявість голосу, сухість в роті, запаморочення, слабість м’язів, швидка стомлюваність, можливі короткочасні болі в животі та здуття живота, блювання, закрепи.
Слід додати, що лікування ботулізму – складне та дороговартісне.
Держпродспоживслужба закликає всіх: категорично не купувати виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. Купуйте рибу та рибні продукти лише у перевірених виробників.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як зволікання може призвести до смерті.
Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Тому ретельно слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте самі та Ваша родина!