Профілактика ботулізму

Дата: 07.06.2024 08:25
Кількість переглядів: 29

Ботулізм – це смертельно небезпечно

         Щороку в Україні продовжують реєструватись випадки ботулізму з десятками постраждалих, а також летальними випадками.

         Провідним фактором передачі при спалахах ботулізму встановлено м’ясні консервовані харчові продукти домашнього виготовлення (50,3%), а як  найбільш  небезпечний фактор ризику за показником летальності (35,7%) визначено рибу річкову в’ялену і копчену.

          Ботулотоксин - нейротоксична паралітична отрута, схожа за механізмом своєї дії на кураре. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Всмоктуючись у шлунково-кишковому тракті, він в першу чергу вражає черепно-мозкові нерви, тому першими характерними симптомами будуть туман і мушки перед очима, двоїння предметів, розширення зіниць, часто нерівномірне, раптово розвивається косоокість, порушення мови, відчуття грудки в горлі, неможливість проковтнути слину, маскоподібний вираз обличчя. Причиною смерті найчастіше стає параліч дихальної мускулатури і міокарда. Швидкість розвитку отруєння залежить від цілого ряду чинників - зокрема, маси тіла людини, його віку, наявності фонових захворювань, ну і, звичайно, дози отрути, що надійшла в організм. На все це може піти від двох годин до восьми днів.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно  протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму, після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. 

 

 Пам’ятайте !

 Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. 

 

 

 

         З початку 2024 року в Україні зареєстровано 24 випадки ботулізму з 27 постраждалими, 1 з яких закінчився  смертю людини. За оперативними результатами розслідування 3 випадки з 4 постраждалими пов’язані із вживанням м’ясної консервації домашнього виготовлення, 2 випадки з 2 постраждалими – із вживанням овочевої консервації домашнього виготовлення, 1 випадок з 1 постраждалим – пов’язаний із вживанням ковбаси домашнього виготовлення, 9 випадків з 10 постраждалими, пов’язані із вживанням риби домашнього виготовлення, 2 випадки – рибна продукція невідомого походження, 1 – в’ялена риба, придбана у місці стихійної торгівлі, 5 випадків з 6 постраждалими – рибна продукція, придбана в магазині.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь