Бабинська сільська рада
Рівненська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До відома платників податків

Дата: 20.04.2021 15:48
Кількість переглядів: 1155

Податкова звітність: платниками Рівненщини в електронному форматі  подано 88 відсотків звітів

 

 

 

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що станом на 01.04.2021 року  платниками податків Рівненщини подано до податкової служби 185456  звітних документів, з них в електронному форматі - понад 88 відсотків. Зокрема, юридичними особами в електронному форматі подано  91%  таких звітів.

 

 

Нагадаємо, що способи подання податкових декларацій передбачені ст. 49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ). Так,  згідно з п. 49.3 ст. 49 ПКУ податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів:
     а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
     б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
     в) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 851) та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2155).
Єдиною підставою для неприйняття податкової декларації засобами електронного зв’язку в електронній формі є недійсність кваліфікованого електронного підпису чи печатки такого платника податків, у тому числі у зв’язку із закінченням строку дії відповідного сертифіката відкритого ключа, за умови що така податкова декларація відповідає всім вимогам електронного документа, містить достовірні обов’язкові реквізити та надана у форматі, доступному для її технічної обробки.
Відповідно до п. 49.4 ст. 49 ПКУ платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації контролюючому органу в електронній формі з дотриманням вимог Законів № 851 та № 2155.
Податкова звітність з податку на додану вартість подається в електронній формі контролюючому органу всіма платниками цього податку з дотриманням вимог Законів № 851 та № 2155.
Фінансова звітність, звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), що подаються згідно з вимогами абзаців першого та другого п. 46.2 ст. 46 ПКУ, подаються в електронній формі з дотриманням вимог Законів № 851 та № 2155 до контролюючих органів платниками податку на прибуток підприємств та неприбутковими підприємствами, установами, організаціями, які подають податкову звітність в електронній формі.

 

 

 

Інформаційно-довідкові послуги від податкової - в режимі оn – line

 

 

 

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують суб’єктам господарювання та громадянам, що отримати інформаційно-довідкові послуги від податкової служби, надати усні звернення громадян, відповідно до Закону України «Про звернення громадян» та залишити інформацію на сервіс «Пульс» і відповідно до Законів України «Про запобігання корупції» та «Про очищення влади» можна в режимі оn – line, зателефонувавши до Контакт-центру ДПС за номером телефону: 0 800 501 007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів, з мобільних телефонів - за тарифами операторів мобільного зв’язку).

 

 

Для зручності отримання інформаційно-довідкових послуг за телефоном та можливості вибору бажаного напряму послуг за допомогою автовідповідача телефонний апарат має працювати в тоновому режимі набору номера.

 

 

Тоновий режим набору номера означає, що при натисканні будь-якої кнопки на телефонному апараті в слухавці має звучати короткий мелодійний гудок. Звучання при наборі номера характерного „клацання” означає, що телефонний апарат працює у режимі імпульсного набору номерів.

 

 

Для переведення телефонного апарату в тоновий режим необхідно натиснути кнопку [*] - зірочка або перевести перемикач на корпусі телефону/на слухавці у положення «Tone» (Тон).

 

 

Якщо зазначені дії не дали результату, необхідно ознайомитись з інструкцією користування телефонним апаратом.

 

 

Мобільні телефони переводити в тоновий режим не потрібно.

 

 

У дискових телефонних апаратах відсутня можливість тонового набору номера.

 

 

Звертаємо увагу, що для отримання інформаційно-довідкових послуг та надання інформації на сервіс «Пульс» щодо неправомірних дій та бездіяльності працівників органів ДПС у період карантину телефонуйте з 8:00 до 18:00 години, для інформаційної підтримки з питань застосування програмних РРО до 20:00 години, крім суботи, неділі та святкових днів.

 

 

Для самостійного пошуку відповіді на запитання необхідно зайти в Інтернет мережі на Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс або на офіційний вебпортал ДПС у розділ «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» або надіслати запитання на електронну адресу: idd@tax.gov.ua.

 

 

На період карантину з 18:00 до 08:00 години (також у вихідні і святкові дні) можна скористатися послугою «Залиште питання – ми Вам зателефонуємо». Для отримання відповіді на запитання щодо оподаткування, крім технічних питань, які виникають при поданні звітності в електронному вигляді та реєстрації податкових/акцизних накладних, обов’язково необхідно залишити інформацію в наступній послідовності: код та номер стаціонарного телефону і чітко сформулювати запитання.

 

 

Громадяни, які перебувають за межами України, мають можливість зателефонувати до Контакт-центру ДПС зі стаціонарного або мобільного телефону за номером: +380 44 454 16 13.

 

 

Докладніше про отримання інформаційних послуг засобами телефонного зв’язку - за посиланням https://zir.tax.gov.ua/main/index/contact .

 

 

 

 

Деклараційна кампанія-2021: сума боргу (кредиту), прощена кредитором, підлягає декларуванню

 

 

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують жителям Рівненщини, що підходить до завершення кампанія декларування доходів громадян. Відповідно до  пп.164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України  до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий  платником податку  як додаткове благо. Отже громадяни, які минулого 2020 року отримували такий вид доходу, мають його задекларувати  та сплатити відповідні податки.

 

 

Таким доходом, зокрема є  основна сума боргу (кредиту) платника податку, прощена (анульована) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року (в 2020 році – 1180 грн.75 коп.).

 

 

Згідно норм Податкового кодексу України, громадяни, яким у 2020 році  банк простив (анулював) борг по кредиту у сумі понад 1180 грн.75 коп.,  зобов’язані подати податкову   декларацію про майновий стан і доходи до податкової інспекції за місцем реєстрації та самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % і військовий збір за ставкою 1,5%.

 

 

Зверніть увагу, що за кредитом, отриманим на придбання житла (іпотечний кредит), платник податку має право на розстрочення податкового  зобов’язання терміном протягом 3-х років. Для  цього разом з декларацією  слід подати  заяву  в довільній формі, що містить  фактичні дані про суму прощеного  (анульованого) боргу (кредиту), підтверджену відповідними документами кредитора.

 

 

Граничний термін подання декларації настає 30 квітня поточного року. Сплатити узгоджені податкові зобов’язання платники податку зобов’язані до 01 серпня 2021 року.

 

 

 

Головне управління ДПС у Рівненській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь