Бабинська сільська рада
Рівненська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До відома

Дата: 25.03.2022 12:01
Кількість переглядів: 329

Матеріали за результатами наради під

головуванням начальника ОВА

КОВАЛЯ В.С. з керівниками РВА

та головами територіальних громад

24.03.2022; 12.00

 

1. Організація роботи з видачі довідок внутрішньо переміщеним особам.

Постановами Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 № 269 та від 20.03.2022 № 332 внесено зміни до порядку оформлення і видачі довідок внутрішньо переміщеним особам.

Змінами визначено, що на отримання довідки мають право особи, задеклароване/зареєстроване місце проживання яких розташоване поза межами території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії, але такі особи: перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та сплатили або за яких сплачено роботодавцем єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за IV квартал 2021 р. або за 2021 рік на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії.

Передбачено, що  внутрішньо переміщена особа для отримання довідки може звернутися до уповноваженої особи виконавчого органу територіальної громади, центру надання адміністративних послуг або органу соціального захисту населення райдержадміністрацій та виконавчих комітетів міських рад за місцем перебування.

Проте  наразі,  технічна  можливість видачі довідок є лише в органів соціального захисту населення райдержадміністрацій та виконавчих комітетів міських рад. Територіальні громади або центри надання адміністративних послуг поки що не можуть виконувати цю функцію. 

Наголошую на необхідності  проведення на місцях підготовчої роботи, з метою забезпечення в подальшому оперативної видачі таких довідок та внесення інформації про внутрішньо переміщених осіб до необхідних баз даних. Після необхідних доопрацювань можна буде отримати довідку внутрішньо переміщеної особи через програмні засоби Порталу Дія.

 

2. Надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.22 № 332 визначено порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Допомога надається особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території  Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, а також території адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться бойові дії.

Для отримання допомоги внутрішньо переміщена особа заповнює заяву, яка формується засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія  або подається до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення райдержадміністрації чи міськвиконкому та уповноваженими особами територіальних громад або центру надання адміністративних послуг.

Допомога надається щомісячно з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування на кожну внутрішньо переміщену особу, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, у таких розмірах:

для осіб з інвалідністю та дітей — 3 000 гривень;

для інших осіб — 2 000 гривень.

На разі очікуємо можливість подання звернення через Портал Дія та програмне забезпечення для призначення допомоги.

 

3. Відшкодування комунальні витрати власникам жилих приміщень приватного житлового фонду.

Уряд відшкодує комунальні витрати власникам жилих приміщень приватного житлового фонду, які безкоштовно приймають вимушених переселенців.

Постановою Кабінету Міністрів від 19 березня 2022 року за №333 передбачено  компенсацію витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. 

Компенсація витрат надається фізичним особам — громадянам України віком від 18 років, які є власниками жилих приміщень приватного житлового фонду і безоплатно розміщували в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб, для покриття понесених власниками жилих приміщень витрат, пов'язаних з таким розміщенням.

Для отримання компенсації власник жилого приміщення не пізніше п'яти днів з дня закінчення звітного місяця подає відповідні заяву до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташування жилого приміщення.

Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення внутрішньо переміщеної особи, з дня розміщення внутрішньо переміщених осіб, але не раніше дати включення до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб інформації про розміщення  внутрішньо переміщеної особи у відповідному жилому приміщенні.

 

4. Надання компенсації місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг, спожитих у будівлях (приміщеннях) комунальної форми власності

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.22 № 261 визначено механізм надання компенсації місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг, спожитих у будівлях (приміщеннях) комунальної форми власності, у яких розміщено тимчасово переміщених осіб на безоплатній основі, у період воєнного стану.

Компенсація надається за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету для покриття витрат місцевих бюджетів, понесених на оплату комунальних послуг, спожитих у будівлях (приміщеннях) комунальної форми власності, у яких розміщено тимчасово переміщених осіб на безоплатній основі, а саме:

послуги з постачання теплової енергії (або теплової енергії як товарної продукції);

послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення;

послуги з поводження з побутовими відходами або вивезення побутових відходів;

послуги з постачання та розподілу природного газу;

послуги з постачання та розподілу електричної енергії;

придбання дров, пелет, вугілля, інших видів палива для опалення будівель (приміщень).

Для отримання компенсації заклади, підприємства, установи та організації КОМУНАЛЬНОЇ власності, у яких розміщено тимчасово переміщених осіб на безоплатній основі, до 20-го числа місяця, наступного за звітним, у якому були отримані комунальні послуги, забезпечують оплату комунальних послуг, а відповідні органи місцевого самоврядування не пізніше третього робочого дня після оплати подають до відповідної обласної військової адміністрації заяву на отримання компенсації за затвердженою формою та підтвердні документи щодо фактичної оплати комунальних послуг за попередній звітний місяць.

Компенсація надається починаючи з 1 березня 2022 р. та виключно після оплати комунальних послуг за попередній період. Відповідні листи уже направлені, необхідно забезпечити вчасну подачу заявок.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь